Relatiile romantice sunt importante pentru fericirea si bunastarea noastra. Cu toate acestea, cu mai mult de 40% dintre casatoriile se termina prin divort, un lucru este cert, si anume ca relatiile nu sunt intotdeauna usor de gestionat. Din nefericire, exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a pastra un parteneriat romantic in stare buna de functionare.
Comunicarea deschisa
Comunicarea este o chestiune esentiala a relatiilor sanatoase. Cuplurile sanatoase isi fac timp sa se conecteze in mod regulat. Este important sa vorbim despre mai mult decat educatia parentala si mentinerea gospodariei. Incercati sa petreceti cateva minute in fiecare zi, discutand subiecte mai profunde sau mai personale, pentru a ramane conectati la partenerul dvs. pe termen lung.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa eviti aducerea unor subiecte dificile. Pastrarea preocuparilor sau a problemelor pentru tine poate duce la resentimente. Atunci cand discutam subiecte dure, merita sa fiti amabili. Cercetatorii au descoperit ca stilul de comunicare este mai important decat nivelurile angajamentului, trasaturile de personalitate sau evenimentele de viata stresante sunt un filtru al cuplurilor care se vor indrepta catre divort sau din contra vor rezista si vor fi fericite. In special, modelele negative de comunicare, cum ar fi furia si dispretul sunt legate de o probabilitate crescuta de divizare.
Neintelegerile fac parte din orice parteneriat, insa unele stiluri de lupta sunt deosebit de daunatoare. Cuplurile care utilizeaza un comportament distructiv in timpul unor argumente cum ar fi strigatul, recurgerea la critici personale sau retragerea din discutie sunt mult mai probabil sa se descompuna decat cuplurile care lupta constructiv. Exemple de strategii constructive sunt solutionarea dezacordurilor care includ incercare de a afla exact ce simte partenerul dvs., de a-si asculta punctul de vedere si de a incerca sa-l faca sa rada.
Pastreaza-l Interesant
Intre copii, cariere si angajamente externe, poate fi dificil sa ramai conectat la partenerul tau. Cu toate acestea, exista motive intemeiate de a face efortul. Intr-un studiu, de exemplu, cercetatorii au descoperit ca cuplurile care au raportat plictiseala in timpul celui de-al saptelea an de casatorie, peste inca noua ani au raportat din nou o nemultumire fata de casatorie.
Insa pentru a pastra lucrurile interesante, unele cupluri planifica noptile de intalniri regulate. Chiar si datele pot deveni vechi, totusi, daca inchiriati intotdeauna un film sau mergeti la acelasi restaurant. Expertii recomanda sa se desprinda de rutina si sa incerce lucruri noi, fie ca dansam, daca luam o clasa impreuna, fie impachetam un picnic de dupa-amiaza.
Intimitatea este, de asemenea, o componenta critica a relatiilor romantice. Unele cupluri ocupate considera ca este util sa programezi sexul introducandu-l in calendar. Este posibil sa omoare treptat spontaneitatea, si sa ramana doar ceva scris in calendar ca pe o rutina pe care o astepti sa vina.
Cand ar trebui un cuplu sa ceara ajutor?
Fiecare relatie are urcusuri si coborasuri, desi unii factorii sunt mai predispusi decat ceilalti sa creeze umflaturi intr-o relatie. Finantele si deciziile parintilor creeaza adesea conflicte recurente, de exemplu. Un semn al unei probleme consta in repetarea versiunilor aceleiasi lupte. In astfel de cazuri, psihologii pot ajuta cuplurile sa imbunatateasca comunicarea si sa gaseasca modalitati sanatoase de a depasi conflictul.
Nu trebuie sa asteptati pana cand o relatie prezinta semne de probleme inainte de a va ajuta sa va consolidati uniunea. Programele de educatie maritala care predau abilitati cum ar fi o buna comunicare, o ascultare eficienta si tratarea conflictelor s-au dovedit a reduce riscul divortului.
Concluzie
O relatie sanatoasa o puteti pastra folosind comunicarea ca mijloc de rezolvare a problemelor, sa vorbiti deschis ce anume v-a deranjat la partenerul dvs., si sa incercati sa rezolvati impreuna conflictul respectiv pentru a nu se aduna frustrare iar intr-o buna zi sa refulezi pri agresiune, sau mai rau sa somatizezi printr-o boala. Iar atunci cand simti ca sunt probleme pe care impreuna nu le puteti rezolva prin comunicare, apelati la un psiholog, psihoterapeut din zona voastra care va poate consilia sa iesiti din cercul vicios in care va aflati.