creativitate in relatia de cuplu - partea 2

Creativitatea in relatia de cuplu – Partea a II-a

In prima parte a acestui articol am vorbit foarte mult despre mijloace creative pentru a te apropia de partenerul tau, ca sa intelegi mai bine si sa il poti face mai fericit, daca inca nu l-ai citit inca, click aici.

Cum sa rezolv conflictele intr-un mod creativ?

rezolvarea conflictor in cuplu

Cu siguranta ai auzit urmatorul dialog:

  „Ti-am spus asta?De cate ori sa iti repet? De fiecare data tu nu auzi… de cate ori trebuie sa iti spun? Cum poti sa nu ma asculti? Am crezut ca ai inteles, sau mai bine zi am crezut ca o sa iti dai seama…?”

Comunicarea asertiva este o mare problema care apare intre cupluri. Femeile se plang ca nu sunt intelese, iar barbatii sunt abseti si nu stiu ce sa mai inteleaga, pentru ca in mintea lor simt ca au facut tot ce trebuia.

Un studiu releva faptul ca anumite cupluri se cearta din urmatoarele motive:

  • uneori e superficial in raspunsuri;
  • se indoieste de sentimentele mele;
  • e fixista;
  • de obicei ne certam din nimicuri, dar cand incepe o cearta iese cu scanteie;
  • ii e greu sa initieze conversatii pe teme interesante pentru mine;
  • are mania telefonului;
  • e introvertit;
  • ma considera materialista;
  • fiecare din noi vrea sa aibe dreptate tot timpul;
  • bea mult;
  • refuza sa raspunda la unele intrebari;
  • vrea sa ma cert cu el pe un ton calm…ceea ce ma enerveaza mai tare;
  • nu are incredere in mine;
  • e agresiv;
  • se uita prea mult la televizor;
  • promite si nu-si respecta cuvantul;
  • ….iar lista poate continua.

Iar aceasta lista nu este decat un mic exemplu, pentru ca baiatul si fata provin din familii diferite cu experiente de viata diferite si cu un „biberon rational” diferit.

O mama isi hraneste fata intr-un mod diferit, si ii spune ca va fi iubita atunci cand va face pe plac, cand nu dezamageste, cand nu isi supara partenerul. La polul opus baiatul este invatat sa-si exprime dorintele cu putere, in asteptarea unei reusite.

Insa niciunul nu isi dau seama cat de diferite sunt viziunile lor. Insa avem o multime de solutii creative pentru a ajunge sa-l intelegem pe celalalt asa cum este cu bune si cu rele, sa il acceptam sa il iubim si sa construim mai departe aceasta relatie frumoasa.

rezolva conflictele prin ascultare

ASCULTAREA este cea mai buna metoda pentru a rezolva un conflict. Asculta si vezi exact ce vrea cel de langa tine sa iti spuna. Ce motive are? De ce simte ca nu il intelegi? Indreapta-ti atentia spre partener si asculta-i mesajul apoi incearca sa intelegi ceea ce vrea sa iti spuna.

Pune intrebari de genul: „Din tot ceea ce-mi spui sa inteleg ca…(reiei cuvintele cu care ti s-a adresat celalalt). Sau: „Daca am inteles bine, te deranjeaza faptul ca…” sau „Ajuta-ma sa ineleg mai bine! De fapt tu imi zici ca…”

Iar in acest fel vei realiza doua lucruri importante: ne intelegem partenerul si il ajutam sa fie pe viitor mai receptiv la ceea ce avem de spus.

A doua solutie este sa te pui in pielea celuilalt. Pentru asta, trebuie sa afli ce simte, ce gandeste, si de ce reactioneaza astfel. Iar acest lucru il poti realiza folosind joculetul pe care ti-l voi descrie mai jos.

Va trebui sa asezi pe podea 3 biletele, pe unul scrie numele tau, pe celalalt scrie numele partenerului, iar pe ultimul biletel trebuie sa scrie Observator. Pune aceste trei biletele in forma unui triunghi, iar tu trebuie sa te asezi in dreptul numelui tau, iar partenerul pe numele lui.

Acum pe rand cu voce tare trebuie sa spune-ti problema si cauza care a generat conflictul.

Exemplu: presupunem ca Alina si Mariu au un conflict. Alina e foarte necajita si nervoasa ca Marius promite dar nu se-si respecta cuvantul.

Alina incepe, pentru ca de la ea a izbucnit conflictul si spune:”Ma deranjeaza ca de fiecare data cand spui ceva nu te tii de promisiune, iar eu imi fac planuri in functie de ceea ce zici tu si de multe ori ma lasi balta, pentru ca iti schimbi planurile si nu mai ai timp pentru mine, eu sunt mereu pe ultimul loc!” (In tot acest timp Marius asculta fara sa spuna nimic.)

Dupa ce a terminat, Marius preia discutia si spune ceea ce considera el ca are de zis:”Stii bine ca sunt o persoana foarte aglomerata, toata lumea trage de mine. Insa prioritatile sunt prioritati si mereu intervine ceva care sa se suprapuna planurilor noastre. Stiu ca ai nevoile tale, te iubesc si vrea sa fim fericiti, dar intelege si tu, nu ma mai critica atat.”

In momentul in care fiecare a spus tot ce avea de spus, se ridica, iau o pauza de 3 minute timp in care face orice alta activitate, exemplu: butoneaza telefonul, bea apa, deschide televizorul sau laptopul.etc. Dupa cele 3 minute se reia exercitiul. (De ce facem asta? pentru ca trebuie sa lasam mintea noastra sa faca cu totul altceva, sa iasa din starea conflictuala in care se afla, sa se detensioneze si sa poata continua fara sa fie afectata de cele spuse anterior).

In urmatorul pas, amandoi se aseaza in pozitia Observator. De aici, Alina trebuie sa isi imagineze ca este un spectator, o persoana neutra, care vede conflictul dintre cei doi, a auzit tot ce s-a discutat, iar acuma incearca sa gaseasca solutii pentru cearta celor doi. Dupa ce au terminat de spus, se ridica si mai ia inca o pauza de 3 minute.

Dupa 3 minute revine si se aseaza fiecare pe pozitia unde a fost prima data, adica in dreptul numelui. Si acuma ca ati auzit si primit sfaturile, ce vreti sa faceti? Si Marius spune: Am sa incerc sa fac asta… si asta.. dar am nevoie de la tine de…” Apoi Alina:”Ma bucur ca ai inteles ce am vrut sa iti transmit.

creativitatea in cuplu

Apoi, va notati ce ati invata din acest exercitiu, astfel incat sa beneficiati de greselile voastre astfel incat sa nu mai fie repetate.

In concluzie, intr-o relatie de cuplu trebuie sa fim foarte creativi si sa mentinem relatia intr-un stadiu cat mai bun, sa o hranim, sa o alimentam corect, sa o curatam cand are nevoie, sa o privim, pana cand o sa ne intelegem ce avem de facut astfel incat celalalt si noi sa fim fericiti si bucurosi de partenerul nostru.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.