Autismul este o tulburare care afecteaza 30.000 de mii de copii romani in fiecare an, iar statisicile cresc permanent. Este chiar mai frecventa decat cancerul infantul, sindromul Down sau diabetul infantil.
Statisicile internationale estimeaza ca 1 din 50 de copii au primit diagnosticul de autism in Romania, imediat dupa nastere, asta inseamna ca se naste direct din uterul mamei autism sau intarziere in dezvoltare cu elemente din spectrul autist.
Autismul este o tulburare care afecteaza comunicarea si comportamentul. Aceasta poate sa fie diagnosticata la orice varsta, insa simtomele apar in primi doi ani de viata.
Deci, ar trebui sa monitorizezi foarte atent daca copilul tau se comporta diferit, se joaca diferit, isi flutura mainile, aliniaza jucariile..etc Mai ales ca autismul afecteaza toate palierele de dezvoltare a unui copil cognitiv, comportamental, motricitate grosiera, motricitate fina. De aceea in evaluarea clinica, se masoara si se evalueaza toate aceste aspecte in vederea unei diagnosticari cat mai corecte.
Autismul nu este o boala care se trateaza medicamentos ci o tulburare de comportament, de aceea diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sange, sau alte investigatii clinice. Medicul psihiatru poate sa puna diagnosticul prin observarea comportamentului, ulterior pentru o analiza mai profunda merge la un clinician cum am specificat mai sus, care va analiza fiecare palier al copilului si cat de afectat este fiecare arie.
Asa ca prin acest articol vreau sa trag un semnal de alarma pentru mamei, care pot diagnostica singure daca sugarul lor indica o Tulburare de Spectru Autist. Daca sugarul nu reactioneaza la zambet cu zambet, nu gangureste, nu arata cu degetul, nu se uita la mama, nu isi manifesta bucuria, nu rosteste nici un cuvant, toate acestea sunt motive care indica o tulburare si trebuie mers la specialist pentru investigatii.
Mai exista si varianta a doua, in care copilul se dezvolta normal pana la varsita de doi ani, iar ulterior isi pierde brusc toate achizitile, acest fiind un alt semnal ca ceva se intampla cu copilul dvs si trebuie mers la investigatii mai profunde.
Astfel, pentru ca recuperarea sa fie cat mai buna, este necesar o interventie cat mai timpurie dupa diagnostic. Oamenii de stiinta au demonstrat ca dezvoltarea creierului uman se afla intre 0 si 3 ani, deci recuperarea trebuie sa se incadreze in aceasta varsta, ca dezvoltarea sa fie cat mai rapida si sa isi urmeze cursul normal.
Cu aceasta interventie timpurie, pana la 50% dintre copii care au autism pot sa duca o viata independenta. Pentru ca prin terapia structurata ei invata sa vorbeasca, cum sa se comporte si sa fie independenti.
Insa fara terapie autismul se agraveaza, si risca ca la final sa fie institutionalizat, ceea ce nici un parinte nu isi doreste de la copilul lui.